Over pianist Anna van Nieukerken

anna buiten

Pianist Anna van Nieukerken houdt van muziektheater, tango, kamermuziek en liedjes. Ze heeft zeer veelzijdige ervaring op het concertpodium. Ze schrijft en arrangeert in opdracht. Anna geeft woorden muziek en muziek woorden. Ze werkt aan de online pianomethode AnnaPatric. In haar vrije tijd danst ze graag.

Anna speelt in het Natalon Kwartet (gespecialiseerd in muziek van Simeon ten Holt) en is lid van tangoformaties Tango Por Tres, Duo Quilombo en Tango Por Dos. Ze geeft regelmatig een-op-een concerten als Bach-specialist in de Bach Kliniek. Ze trad op als pianist/acteur in diverse muziektheatervoorstellingen, onder meer met SOIL Muziektheater en gezelschap Mar&Co. Anna trad op in grote en kleine zalen in Nederland, Duitsland, Finland, Indonesië, Amerika en Griekenland. Ze was diverse malen op de radio te beluisteren. Ze was jarenlang pianist van het Sandee/Van Nieukerken Pianoduo en het Rodin Pianotrio.

In 2010 trad zij op met de Shell Harmonie Amsterdam in Gershwins Rhapsody in Blue. In 2011 voerde zij Beethovens vierde pianoconcert uit met het Alkmaars Symfonie Orkest. In 2012 werd zij genomineerd voor de MCN Compositieopdracht Prijs. In 2015 speelde zij Griegs pianoconcert met het Alkmaars Symfonie Orkest.

Anna geeft al jaren pianoles aan de Haagse Pianoschool in Statenkwartier Den Haag. Anna was werkzaam als docent piano aan Muziekschool Nootdorp, Muziekschool Katwijk, het Koninklijk Conservatorium (Project Inleidend Piano Onderwijs – kleuters) en BplusC.

Haar eerste pianolessen en nog veel lessen daarna kreeg ze van haar ouders Mieke en Marien van Nieukerken. Zij studeerde klassiek piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij achtereenvolgens Rian de Waal, Ellen Corver en David Kuyken en ontving haar diploma Tweede Fase solospel en kamermuziek in 2004. Verder kreeg zij les van o.a. Yonty Solomon, Kamilla Bystrova en Edith Grosz-Lateiner. Zij volgde compositieles bij Reza Namavar en tangopianoles bij o.a. Hernán Possetti en Wim Warman.

En iets heel anders: Anna behaalde in 2010 haar diploma mediation aan de Hogeschool Leiden.